Testa din DNS server och upptäck fel.

Alternativ - kontrollera domän med

Testa din DNS server och upptäck fel.

Ange ditt domännamn

Namnservrar (max 30 st)

Digests

Alternativ - kontrollera domän med

Vad är ett odelegerat domäntest?

Ett odelegerat domäntest är ett test som genomförs på en domän som kan (men inte måste) vara fullständigt publicerad i DNS.

Detta kan vara mycket användbart om du tänker flytta din domän från en registrar till en annan. Låt oss ta som exempel att din domän example.se ska flyttas från namnservern ’ns.nic.se’ till namnservern ’ns.iis.se’.

I detta fall skulle du kunna köra ett odelegerat domäntest på domänen (example.se) med den namnservern du ska flytta till (ns.iis.se) INNAN du genomför själva flytten.

När testet visar grönt så kan du vara tämligen säker på att den nya hemvisten för din domän åtminstone vet att den ska svara på frågor om din domän. Det kan emellertid fortfarande finnas fel i zoninformationen som detta test inte känner till.

Om Zonemaster

Ge din domän en komplett hälsoundersökning! Zonemaster hjälper dig att kontrollera hur din webbplats mår. På köpet får du dessutom en bättre förståelse för hur domämnamnssystemet DNS fungerar.

När en domän (även kallad zon) skickas till Zonemaster, undersöker programmet domänens hälsotillstånd från början till slut. Det görs genom att Zonemaster går igenom DNS från roten (.) till TLD:n (toppdomänen, till exempel .se) och slutligen de DNS-servrar som innehåller information om den specificerade domänen (till exempel iis.se).

Zonemaster passar även på att utföra en hel del andra tester, exempelvis kontroll av DNSSEC-signaturer, att olika värdar går att komma åt och att IP-adresser är giltiga. Allt för att kontrollera att din domän mår så bra som möjligt.

Om domain name system, DNS

De flesta som använder internet har aldrig ens reflekterat över vad som egentligen händer när man har skrivit in en adress i sin webbläsare och tryckt ned enter-tangenten.

Något förenklat är domännamnssystemet (DNS) en databas som översätter domännamn till IP-adresser, på samma sätt som en telefonkatalog översätter namn till telefonnummer.

En IP-adress är en unik nummerserie som identifierar varje dator som är exponerad mot internet. Det kan liknas vid hur varje telefon har ett eget telefonnummer i telenätet.

Långa nummerserier fungerar fint för datorer, men för oss människor är de svåra att memorera. Därför har man utvecklat DNS – ett extra system för oss när vi vill nå fram till en webbserver med en viss sajt på eller en e-postserver som vi vill skicka e-postmeddelanden till.

Zonemaster all lights